Det Tekniske

PI-LED

Kort sagt bruger PI-LED tre kalibrerede LED-dioder i rød, blå og mintgrøn for at simulere dagslys præcist. PI-LED kan opnå farvetemperaturer fra 1800K til 16000K og følger samtidig Plankian Locus-kurven nøjagtigt.

Høj farvegengivelse

Farvegengivelse måles på en Ra-skala fra 0-100, hvor 100 er perfekt gengivelse. PI-LED's farvegengivelse på Ra86-96 er meget høj. Dette betyder, at farver under dette lys fremstår meget tæt på, hvordan de ville se ud i naturligt dagslys. Det er særligt vigtigt i sundhedssektoren, hvor præcis farvegenkendelse kan være afgørende for korrekt diagnose og behandling. For eksempel kan en sundhedshjælper lettere vurdere en patients hudfarve eller identificere den rigtige medicin selv under kunstig belysning om natten.

Flickerfrit

Flicker er hurtige, ofte usynlige fluktuationer i lysstyrke. Selvom mennesker måske ikke bevidst opfatter flicker, kan det føre til øjenbelastning, hovedpine og nedsat koncentration over tid. PI-LED's evne til at forblive flickerfri selv ved lav dæmpning (ned til 1%) er bemærkelsesværdig, da mange LED-lyskilder har problemer med flicker ved dæmpning. Dette gør PI-LED særligt velegnet til miljøer, hvor lang eksponering for kunstigt lys er almindelig, såsom kontorer eller hospitaler.

Seperat farvekontrol

De tre separate dioder i PI-LED giver mulighed for præcis kontrol over lysets spektrale sammensætning. Dette er særligt nyttigt i forhold til at understøtte menneskers døgnrytme. Ved at reducere mængden af blåt lys om aftenen kan man hjælpe kroppen med at producere melatonin, et hormon der regulerer søvn. Denne funktion kan bruges til at skabe "circadian-friendly" belysning i bygninger, der understøtter beboernes naturlige søvn-vågen cyklus.

Stort spænd af farvetemperaturer

Farvetemperatur måles i Kelvin (K) og beskriver lysets "varme" eller "kulde". PI-LED's evne til at producere farvetemperaturer fra 1800K (meget varmt, rødligt lys som ved solnedgang) til 16000K (meget køligt, blåligt lys som en overskyet himmel) er exceptionel. Dette brede spektrum gør det muligt at efterligne naturligt lys gennem dagen, fra solopgang til solnedgang. At følge Plankian Locus betyder, at lyset matcher de farvetemperaturer, vi ser i naturen, hvilket kan bidrage til et mere behageligt og naturligt lysmiljø.

Fleksibel farvekombination

De tre grundfarver i PI-LED - blå, rød og mintgrøn - kan blandes til at skabe et bredt spektrum af farver og nuancer. Dette gør systemet utroligt fleksibelt. For eksempel kan det bruges til lysterapi, hvor høje farvetemperaturer (mere blåt lys) kan hjælpe med at øge årvågenhed og koncentration. Omvendt kan varmere, mere rødlige toner bruges om aftenen for at fremme afslapning. Denne fleksibilitet gør PI-LED velegnet til mange forskellige anvendelser, fra sundhedspleje til kontormiljøer og endda i hjemmet.

Forskelle

En klassisk tuneable-white løsning anvender typisk to LED-dioder med forskellige farvetemperaturer, ofte 2700K og 6500K. Ved at blande lyset fra disse dioder kan man opnå farvetemperaturer mellem disse yderpunkter. Denne metode har dog nogle ulemper. Den øger MacAdams værdien, hvilket betyder, at farveafvigelserne bliver mere synlige. Desuden følger den ikke Plankian Locus-kurven, som repræsenterer solens naturlige lys. Dette resulterer i en forringet lyskvalitet.

For at opnå varmere toner omkring 1800K tilføjes ofte en amber diode i klassiske systemer. Denne løsning går dog ofte på kompromis med farvegengivelsen, hvilket kan have en negativ indvirkning på arbejdsmiljøet.

PI-LED teknologien repræsenterer en mere avanceret tilgang. PI-LED's kalibrerede LED-dioder er væsentligt forskellige fra traditionelle RGB-dioder. PI-LED systemet er designet til at følge Plankian Locus-kurven med høj præcision, hvilket giver en meget naturtro simulation af sollys. Ud over at efterligne sollys giver denne teknologi også mulighed for at vælge farver inden for hele spektret af de tre grundfarver.

Scenarier med døgnrytmelys

Efter som PI-LED har et højt spænd i både farvetemperator og også i farvevalg, er det nemt at lave scenarier der opfylder belysningsopgavens behov. Med en trådløs CASAMBI-løsning er det nemt at aktivere disse scenarier, enten vha. automatiske dagsscenarier eller tryk, som aktiverer særlige lysscener.

Plankian Locus-kurven

Plankian Locus-kurven bruges til at beskrive forholdet mellem farvetemperaturen og kromaticiteten i et farvekoordinatsystem. Dette bruges i belysningssammenhænge som en reference for hvordan naturligt dagslys ændrer sig i løbet af dagen. Som set på billedet strækker kurven sig fra de varme, rødlige farver ved lavere temperaturer, som på en aftenhimmel til de kølige, blålige farver ved højere temperaturer der ville forekomme midt på dagen.