Lysstyringer

Der findes mange forskellige lysstryinger og de indeles primært i to forskellige grupper: trådløs og kablet. På hver af undersiderne her i artiklen kan du læse hvilken gruppe lysstyringen tilhører, og hvilke fordele og eventuelle ulemper hver lysstyring har.

Dette vil bl.a. gøre dig klogere på hvad behov et projekt har, både med øje på hvad der er brug for nu, men også hvad det kan udvikle sig til senere.

Kablede lysstyringer

Kablede lysstyringer ligger lidt i selve navnet, da det er styringsmuligheder der er direkte forbundet til armaturene. Der er bl.a. 1-10V, DALI, PUSH og TOUCHDIM. Mange vender dog snuderne mod trådløse styringer da de er mere fremtidssikre i det at man ved udskiftning ikke skal læggge nye kabler. Ud over dette er omkostningerne generelt lavere ved montering af trådløse lysstyringer.

Trådløse lysstyringer

Den største fordel ved trådløse lysstyringer er at de er nemme og enkle at programmere. Dette kan gøres med en simpel app der virker med både iOS- og Android-baserede enheder. Når appen er installeret kan enheden parres med lysnetværket, hvorefter man så kan opsætte blandt andet grupper, scenarier, kontakter og diverse sensorer, så det hele spiller sammen.

Ud over den nemme programmering af hele ens lysopsætning har trådløse lysstyringer også den fordel at enhederne i et givent netværk kan erstattes, én til én, da de blot benytter 230V, samtidig med at de primært er Klasse II. Dette gør trådløse lysstyringer ideelle for at holde installationsomkostningerne holdes nede da armaturene kan udskiftes én til én ved at benytte de eksisterende installationer

Til trådløse lysstyringer følger der også en lang række tilbehørsmuligheder, da de blot benytter 230V. Det er også muligt at få tilbehør der er batteridrevet eller benytter spændsløse tryk. Af tilbehørsmuligheder kan man kan blandt andet få bevægelses- og dagslyssensorer integreret, til flere typer detekteringshøjder.

Trådløse lysstyringer gør det også nemt at oprette scenarier der har forskellige farvetemperaturer, enten som dynamisk eller døgnrytmelys. Disse scenarier kan så synkroniseres imellem armaturerne så de justeres trinløst på minutniveau, og alt dette uden opsætning af en gateway eller forskellige avancerede routerstyringer.